Skip to content

Medžio poza – Vrikshasana

    Jogos asanos pavadinimas yra kilęs iš sanskrito kalbos žodžio „vrksha” (vriksha) – medis. Kaip atliekama Medžio poza? Atliekant reikia kaip ir „būti medžiu”. Viršugalviu temptis aukštyn, tvirtai atsispiriant nuo grindų ar žemės. Lyg medis savo šakomis siekia dangų ir savo šaknimis skverbiasi į žemės gelmes.

    medzio poza vrikshasana rankos pries krutine
    Vrikshasana Medžio poza – rankos priešais krūtinę suglaustais delnais
    1. Kalno poza (Tadasana) yra pradinė padėtis. Įkvėpiame pradėdami naują veiksmą.
    2. Sulenkime dešinę ar kairę koją ties keliu ir prispauskime sulenktos kojos pėdą prie kitos kojos šlaunies vidinės pusės. Kojos pirštus nukreipkime žemyn.
    3. Sulenktos kojos pėdą spaudžiame prie stovinčios kojos šlaunies vidinio paviršiaus. Tuo pačiu stovinčia koja suteikiame atsvarą prispaustai pėdai. Vyksta stūmimas ir atostūmis. Tarpusavio kovoje atsiranda pusiausvyra ir stabilumas.
    4. Trikampiu sulenktą koją sukame atgal. Sulenkta koja turėtų atsirasti pečių juostos linijoje.
    5. Krūtinės ląstą keliame aukštyn, padidiname krūtinės apimtį. Pilvas įsitraukia į vidų. Tiesiamės aukštyn – dėmesys į viršugalvį,
    6. Keliame rankas priešais krūtinę, delnais suglaudžiame lyg maldai ar Namaste (1 foto). Tai suteikia kūnui stabilumo ir galimybę lengviau palaikyti pusiausvyrą. Kai jaučiame, kad stovime stabiliai, galime pereiti prie kito žingsnio.
    7. Pradedame tiesti rankas aukštyn ir suglaudžiame jas delnais virš galvos. Alkūnės lieka maždaug pečių plotyje, 7a. Rankos gali būti iškeltos aukštyn ir likti pečių plotyje nesuglaustais delnais.
    8. Visą tai pakartojame su kita koja. Tiesiamės aukštyn, ir tvirtai stovime ant žemės – lyg MEDIS.
    medžio poza vrikshasana rankos virs galvos
    Medžio poza Vrikshasana – rankos iškeltos virš galvos

    Lygis: Vrikshasana asana tinka ir pradedantiesiems jogams. Jei pėda slysta ir nesilaiko ant kitos kojos šlaunies, gali būti kalti ir rūbai, medžiaga yra per slidi.

    Fizinis poveikis: ugdoma pusiausvyra ir stabilumas, kelių sąnariai tampa lankstesni, sustiprėja nugaros raumenys.

    Video, kaip atliekama Vrikshasana asana.